2016. november 23., szerda

ZENE és IRODALOM november 25. péntek, 20:00, FMH


2016. november 25. (péntek) 20:00, FMH

BARBÁR TÁNCDAL


”Paripák nyihognak.”

Weöres Sándor

A Vendéghang klubja ezúttal Weöres Sándor versei köré épül. Weöres életműve közismert, verseit sokan és sokféleképpen dolgozták fel. Ezúttal szorosan egymás mellé kerül két nagyon különböző interpretáció: klasszikus zene és élőszó. Farkas Ferenc zeneszerző a költő tizenkét – mára nagyon népszerű – verséből (pl. a Száncsengő, A tündér, Ládika) kevéssel a megjelenésük után tizenkét dalt komponált énekhangra és zongorára, Gyümölcskosár címen. Később a ciklus néhány darabjából Fodor Ferenc készített gitárátiratokat.

A Vendéghang klubban Kecskés Zsófia Anna magánénekesnő tolmácsolásában hangzanak el részletek a műből, Kecskés Zsófia zongorakíséretével. A verseket Perdy-Fazakas Brigitte és Osváth Georgina szólaltatja meg. A gitárátiratok instrumentális változatban, hegedűvel hallhatók.

A továbbiakban Vendéghang zenekar tolmácsolásában hangzik el a címadó kompozíció, Weöres Barbár dala és Táncdala alapján, valamint a költő első és utolsó szimfóniája. Weöres tizenkét szimfóniát írt, az első négy tételes, az egyes részek fókuszában az évszakok állnak, a tizenkettedik az „alma” kulcsszó köré épülő összegzés. Az alkotók szándéka, hogy a műfaji keresztezésekkel tűzdelt sokszínű előadás hű lenyomatot adjon az anyanyelvvel és ritmussal magabiztosan bánó költő változatos életművéből.

Hogy mindez tényleg sikerült-e, az megnézhető/meghallgatható a TEMI – FMH-ban (régebbi és közismertebb nevén a Fehérvári úti művházban).

TEMI – FMH (Fehérvári úti művház)
(1119 Budapest, Fehérvári út 47.)
2016. november 25. (péntek) 20:00



K ö z r e m ű k ö d ő   v e n d é g e k:

KECSKÉS ZSÓFIA ANNA
magánénekesnő

PERDY-FAZAKAS BRIGITTE
versmondó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése